Miras Döngüsü

Christopher Paolini'nin yazmış olduğu fantastik roman serisidir. Hikaye, hayali dünya Alagaseia'da yaşayan ve efsanevi Ejderha Süvarileri'nden biri olan 15 yaşındaki Eragon ile ejderhası Saphira'nın şeytani kral Galbatori'e karşı verdiği bağımsızlık mücadelesi üzerine şekillenir. Kralın en büyük korkusu yeniden ortaya çıkacak bir Ejderha Süvarisinin onu tahtından devirmesidir. Ülkenin büyük öülünün gerisinde ve kralın varlığınından rahatsızlık duyduğu asilerin anavatanı Varden şehri ise kendini gu mücadeleye adamıiş insanlardan oluşmazktadır.Uzun süre önce büyük üçü hariç tamamı yok edilen Ejderha yumurtalarından biri büyük çabaları sonucu kraldan çalınır.

1. Kitap : Eragorn 

Amcası Garrow ve kuzeni Roran ile küçük bir kasaba olan Carvahall'da yaşayan Eragon bir gün Eragon  kasabanın uğursuz adlettiğ hatta kralın bile girmeye çekindiği Spine'da avlanırken aniden önünde masmavi bir taş belirir. Kışı geçirmek için avlanmak ve et bulma umudu ile çıktığı rutin iş başarısız olunca önce taşı satmayı dener. Ancak özellikle de geldiği yer tekin değilken ve bilinmez yapısı, görüntüsü itibarıyla kusursuz oluşu nedeniyle alıcı çıkmaz. Derken birkaç gün sonra taştan bir bebek ejderha çıkınca Eragorn tüm gizemi de çözmüş olur. Hayvanla dokunduğunda elinde tuhaf parlak bir bir dövme oluşur. Kasabanın hikaye anlatıcısı olarak tanınan Brom'un efsaneler hakkındaki sözlerinini dinleyince bu hayvanla ne yapacağı konusunda fikir verebileceğini düşünerek bazı sorular sormaya gider. Sadcece günler içinde hızlı bir gelişme gösteren hayvan büyüleyicidir.Ona geçmişte efsanelerde yer alan Mavi pullarıyla özdeş Saphira ismini verir. Buarada yumurtanın koruyucusunu esir eden Kral Galbatorix çoktan hareklete geçmiştir. Şeytani hizmetkarlarından Ra'zac kasabaya yumurtayı aramak için gelir. Eragon ve Saphira ormanda saklanarak Ra'zac'dan saklanmayı başarırlar. Fakat amcası Garrow çifliği de yakıldıktan sonra öldürülür. Ra'zac'dan çiftliğini yaktıkları ve amcasını öldürdükleri için intikam almak isteyen Eragorn Bu işin yaşlı bir masalcı Bromla, birlikte yollara düşer. Bu arada kuzeni Roran başka bir köy Therinsford'a gittiği için Eragon O'na haber veremez.. İlk hedef yeri sır olarak saklanan Varden'e ulaşmaktır. Ancak oraya ulaşmak sandıkları kadar kolay olmaz. Yolculuk Brom'un hayatına mal olurken Eragorn'un yolu gizemli  kesişir. Birlikte acımasız çöl şartlarına direnerek Varden'e ulaşırlar. Öte yandan Varden için o ve ejderhası yeni bir umuttuır. Yeni yeni öğrendiğ büyü kelimeleriyle ufak bir bebeği kutsar. Sonradan anlayuacaktır ki yaptığında yanlı giden birşeyler meydana gelir

2. Kitap : Eldest (Bilgelerin Antlaşması)

Varden'in lideri Ajihad'a pusu kurulur ve öldürülür. Mücadele sırasında ikiz kardeş büyücüler ve Murtagh ortadan kaybolur. Düşman tarafından ele geçirildikleri düşünüldüğü için herkes tarafından ölü kabul edilirler. Ajihad'ın cenazesinde kızı Nasuada, Varden'in yeni lideri olarak seçilir. Ardından, eğitilerini tamamalamak üzere Eragon ve Saphira Elf ormanı Du Weldenvarden'e gitmek üzere Orik ve ve Arya ile yola çıkarlar. Orada rehberleri ve eğitmenleri olacak olan bir başka süvari Oromis ve gümüş renkli ejderhası Glaedr ile tanışırlar. Oromis ve Glaedr'in bunca yıldır ortaya çıkmama sebebi ikisinin de kötürüm olması ve Galbatorix tarafından öldürülüp Ejderha Süvarilerinin sırlarının yeni bir Süvari'ye öğretilmeden sonsuza kadar kaybolmalarından korkulmasıdır. Eragon ve Saphira yaklaşan savaşlar öcncesi Sihir ya da kılıç kullanımı. gibi birçok şey öğrenirler:  Bu sırada, Nasuada zorunlu şartlar nedeniyle Varden'i Tronjheim'den Surda'ya taşımak zorunda kalır. Varden'de ekonomik kıtlık yaşanmaktadır, fakat Nasuada sihir yoluyla çok pahalı bir dantel yaratabileceğini anlar, ve bunu çok pahalıya satar. Bir gece Nasuada odasındayken önceden Eragon tarafından kutsanmış olan Elva adındaki karakter (Bu büyü ona diğer insanların acısını çekme ve onları tahmin etme yeteneği vermiştir)onu bir suikastten kurtarır. Suçlunun ismini bile söyler. Suçlu Galbatorix'e çalışan Kara El grubundandır.  Nasuada açınılmaz bir savaş öncesi cücelerden yardım istemek zorundadır. Eragon çalışmalarına devam eder Bir yandan sırtındaki yara nedeniyle büyük acılar yaşamakta ve zaman zaman nöbetler geçirmekte bir yandan da ejderha süvari oluşuyla birlikte yaşadığı fiziksel değişimi kabullenmeye çalışmaktadır. Üstelik Elf Prensesi Arya'ya karşı beslediği hisler işleri kolaylaştırmamaktadır. Ayrıca görünüşe göre elfler yeni süverinin güçsüz insan ırkından ve  hatta kötürüm sayılcak derecede zayıf birinin seçildiği gerçeğni kabullenmekte zorlanmaktadır. (Sücarisini ejderha seçmekte vende yumurtadan çıkmaktadır.) Ünlü kutlama Agaetí Blödhren esnasında Eragon, hayali bir ejderha tarafından başkalaştırılır. Bu başkalaşma Eragon'un duygularını değiştirir ve yeteneklerini geliştirirken, oona büyük acılar yaşatan acısından da eser kalmaz. Ancak İmparatorluğ'un Surda'ki, Varden'e saldıracağını öğrenince eğitimini tamamlayamadan savaşta yardım etmek için Varden'e gider.

 3. Kitap : Brisingr  (Ateş Kılıcı)
 4. Kitap : Miras  (Ruhlar Denizi)
 

0 Comments:

Yorum Gönder