Doğruluk Kılıcı Serisi


Arayıcının Efsanesi adı ile Televizyona uyarlanan ancak yarım bırakılan  iki sezonluk seriyi uzun süre önce izlemiş olamama karşın  kitaplarının basıldığını çok sonraları öğrendim. Ne yazık ki çeviri sürecide ağır biçimde ilerliyor. 
 
Öncelikle ilk iki cildi tamamladığı belitmeliyim. Tv serisi zevkle izlelmeme karşın kitapları okuyup da tv serisinin çok basit ve berbat olduğunu söyleyen kitleye tamamen katıldım. Dizi ve kitaplar iki ayrı kulvarda yer alıyor desem herhalde abartmış olmam. Yazarın yerinde olsam yazdıklarımdan bambaşka hikayeler çıkarılmasını hoş karşılamazdım sanırım. Tabi işin ucunda elde edilecek bir kazanç olduğu için belki bunu kabullenmiş hatta çok da umursamamış olabilir. Sonuçta tv serisini ilk önce izlediğim için memnunum. Yoksa yüzüne bakmazdım. Kitaplardan sonra farkına varıyorsunuz ki satır arası ayrıntılar ya da karakterlere ait duygu ekrana pek başarılı biçimde yansıtılmamış ya da hiç verilmemiş. Tabi 10 kitabın içeriği ön hikeyenin içine serpiştirilmiş olabilir. İkinci sezon sonrası sezon finali şeklinde bitişinden anlaşıldığı üzere proje uzun soluklu planlanmıştı. Kitaplardan bağımsız değerlendirirsem özellikle yayınlandığı dönem piyasada fantastik yapım bulmak kolay değilken neden tutmadığını anlaabilmiş değilim. 
 
Farkılıklar Silsilesi:

1. Kitap daha karanlık ve ağır bir havaya hakim. Yetişkinler için sayılabilecek ayrıntılar içermekte.

2. Kahlan'ın İtirafçı yönü dizidekinin aksine kitapta hayli uzun süre gizli kalıyor

3. Karanlığın rahibelerinin Gardiyana (Keeper)'a yani kitaptaki tanımıyla Bekçi'ye bağlılık sunma ritüalleri kitapta bambaşka bir boyutta.

4. Kehanetler Sarayı'nda eğitim merkezi durumunda olduğu için büyücüler de yer almakta. Ancak dizi de böyle bir ayrıntı verilmemiş. Dolayısıyla Kanayıran (şuan tanımı çok anımsayamadım) yani büyücüden büyü gücünü çekme olayına da hiç girilmemiş ki bu ritüel de kanımı dondurdu, miğdemi bulandırdı.

5. Kitapta Richard kendisine Rada Han takılmasını istemiyor. Denna'nın eğitimi sonrası bir parça delilik taşıyor çünkü. Bu noktada Kahlan öleceği gerçeğinden korktuğu için yapmak istememesine karşın Denna gibi davranıp onu ezerek Rada Han'ı takmasını sağlıyor.

6. Morth Sith Denna ile Richard arasındaki eğitim süreci  sayfalar dolusu ayrıntı içeriyor. Denna sonunda dizidekinin aksine Richard'ın elinde can veriyor. Mort Sith Cara var mı henüz bilmiyorum.

7. Richard'ın kardeşi Michael'ın ölümü: Dizide kardeşi için kendini feda ederken kitapta bir hain olduğu anlaşılıp bizzat Richard'ın emriyle kellesi alınıyor.

8. Büyücü Giller tv serisinde Rahl için İtirafçı yaratmaya çalışan çarpık deneyler yapan bir büyücüdür ve Bu büyü için Kahlan'ı zincirleyio onun Con Dar büyüsünü açığa çıkarması sınrası ölmüştür. Kitapta Konfessor büyücüsü olarak Kahlan'ın yanında yer aldığı ancak daha sonra Tamrian krallığına bağlılığına sunduğunu göüyoruz. Kahlan dönekliği için ona hesap sorma niyetinde olsa da adam Orden Kutusu'nu Rachel aracılığıyla saraydan çıkmasına yardım ettiği gibi kızı ele vermemek için işkenceye uğradığında da sessiz kalmıştır .

9. Gözyaşı taşını arayış için kahramanlarımız yola  düşmeleri dizinin ikinci sezonunun konusunu oluşturmaktadır. Anca kitapta taş Order kutularından çıkar ve onu koruyıp saklama durumu sözkonusu olunca büyücü Zad tarafından Orden kutularından birini saraydan çıkarmaya yardım eden Rachel'a Gözyaşı Taşı verilir. 

10. Kitapta Çamur adamlar olarak adlandırılan bir kabile vardır. Richard ve Kahlan'ın bu kabilede hayli zaman geçirir ve onların birer üyesi olurlar. Kabilenin atalarlıyla konuşma ritüeli sırasında richard Bekçi tarafından damgalanır. Dizi de buna benzer bir kabile öyküsü vardır. Ancak içerik daha farklıdır. Damgalanma ise bir rüya sonrası gerçekleşir.

11. Tv serisinde Darhen Rahl ile Richard dizideki gibi kardeşken kitapta değiller. Richard Darkhen Rahl'ın oğlu.

12. Kitapta Kırmızı bir ejderha yer alır. Richard yumurtasını alıkonulduğu mağaradan kurtarınca ikili dost olur. dizi de yoktur.

13. Richard'ın taktığı Kemik Kolye tv serisinde babadan kalan bir yadigarken kitapta gölge varlıkların yaklaşmasını engelleyen sihirli bir yönü vardır.

14. Darken Rahl kitapta sarışın ve mavi gözlü, dizi de ise siyah saçlı. Bu görünüme onun babası Panis Rahl olarak yer verilmiş.

15. Kahlan ve kızkardeşi Denee tv serisinde öz kardeş ancak kitapta değil.

16. Kahlan'ın babası tv serisinde sıradan biri. Annesinin ölümü ile kontrol büyüsü bozulur ve serbest kalır. Çocuklarını istediği kişileri kontrol altına almak için kullanmış ve onlar için büyük bir korku kaynağı olmuştur. Kitapta ise Kahlan'ın babası bir kraldır ve Kahlan'ın biri kız diğeri erkek iki yarı kardeşi olduğu söylenir.

0 Comments:

Yorum Gönder